Напівсухе вино цінується, в першу чергу, за гармонійний смак та післясмак, красивий колір і виражений аромат.
На відміну від сухих сортів, в напівсухому вини залишається деяка кількість цукру (від 5 до 30 грам на літр), що досягається частковим зброджуванням.
В даний час бродіння зупиняється або нагріванням сусла, або його охолодженням, завдяки чому зберігається певна частина цукру, тобто вино не є «висушеним». Вміст цукру в ньому коливається в межах 5-30 грам на літр, спирт становить 9-13% обсягу. Напівсухі сорти можуть служити сировиною для створення купажів напівсолодкого вина (з яким його ріднить схожа технологія виробництва).
Напівсухі вина подають до риби, фруктів, ніжних сирів, десертів. Існує думка, що його можна використовувати в помірних кількостях і як афродизіак.