Сорт винограду Александроулі
Відмінні риси Александроулі:
- матові сільноопушенние листя;
- гіллясті або лопатеві грона;
- чорні круглі ягоди, рясно вкриті восковим нальотом
- злегка хрустка м'якоть.
Вміст цукру високе - до 27%.
Незважаючи на те, що сорт не вимогливий до ґрунтових умов, багаторазові спроби вирощувати Александроулі в інших областях Грузії не дали результатів. Він був і залишається гордістю саме Рачи. Невеликі його ділянки зустрічаються лише в сусідніх Амбролаурському і Онському районах.
Цей виноград використовується в виготовленні високоякісних червоних столових вин, виноматеріалів і соків.
Винороби Рача-Лечхумі винайшли свій особливий спосіб виноробства, удосконаливши имеретинский тип.
Секрет Рача-лечхумского виноробства полягає в використанні вкопаних в землю глечиків - квеврі. У цих ємностях вино бродить при температурі + 4-5ОС, а не + 14-15 ОС, як в Імеретинській технології.
При бродінні природний цукор не руйнується, тому що не взаємодіє з дріжджовими бактеріями. За рахунок низької температури вони гинуть і випадають в осад. Цукор залишається у вині і надає йому природну солодкість.
Саме таким способом виходить природно-напівсолодка Хванчкара - найвідоміше грузинське вино. Для нього беруть виноград Александроулі, що росте на правому березі річки Ріоні в мікрорайоні Тола-Хванчкара. Як правило, але не обов'язково, купаж доповнюють виноматеріалом з сорту Муджуретулі, зібраного в цій же місцевості. Вино має темно-рубіновий колір і бархатистий малиновий смак.