
Сорт винограду Мцване буває двох сортів: Мцване Кахурі і Мцване Горулі, перший вирощують в Кахетії, другий - в долині Горі.
Мцване Кахурі, або Кахетинський Мцване прийнято називати просто Мцване. Ця назва, яке в перекладі з грузинського означає «зелений», сорт отримав завдяки зеленому забарвленню ягід. Такий колір виноград зберігає аж до повної зрілості.
Це древній грузинський сорт винограду по праву вважається одним з найцінніших технічних білих сортів.
Він відноситься до середньопізніх сортів і дає високі ступінь визрівання пагонів і врожайність (60-80 ц / га).
При найбільш сприятливих погодних умовах і правильному культивуванні Мцване може давати врожай до 110-150 ц / га.
У Грузії Мцване досягає повної зрілості до кінця вересня. Від початку розпускання бруньок до повної зрілості ягід проходить 160 днів.
Кущі Мцване - середньорослі. Їх можна відрізнити по округлим, іноді - слабо-овальним матовим п'яти- або трилопатевим листю темно-зеленого кольору. Середні за розміром, вони практично не бувають гладкими, як правило, мають зморшкувато-сітчасту, рідше - дрібнопухирцевих структуру.
Грона Кахетинського Мцване відрізняє рясний восковий наліт. Бувають середніми по щільності або пухкими, що залежить від погодних умов, особливо від кількості вологи. За формою вони ширококонічні, з так званими «крилами», які можуть досягати двох третин величини грона.
Для посилення фруктового аромату персика, груші, зеленої дині і додання приємною терпкості провину виноград сорту Мцване обробляють спеціальним чином, по так званій кахетинської технології. Цей спосіб застосовується у виробництві червоних вин, його головна особливість - зброджування вина без видалення шкірки, насіння, гребенів винограду.